W jakich produktach jest najwięcej błonnika?

Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów diety z błonnikiem. Ma to związek z rosnącym zapotrzebowaniem na tego typu produkty. Tylko po co kupować sztucznie wyprodukowane tabletki, skoro możemy dostarczyć sobie odpowiednią ilość tego składnika wraz z jedzeniem?

W jakich produktach znajdziemy błonnik?

Błonnik gdzie występuje? Jest to substancja pochodzenia roślinnego, więc, jak nietrudno się domyślić, najwięcej jej będzie w owocach i warzywach. Głównie chodzi tutaj o jabłka, gruszki, fasolę czy groch. Wszystkie te rośliny mają niewiele kalorii, więc można je włączyć do swojej diety bez obawy o sylwetkę. Oprócz tego, sporo błonnika jest też w produktach zbożowych. Wiele osób, które są na diecie decydują się na ograniczenie tych produktów, co nie zawsze jest słuszne, bo, jak widać, można w nich znaleźć wartościowe substancje. Na pewno warto jeść płatki owsiane, otręby i pełnoziarniste makarony. Można spokojnie zrezygnować z białego pieczywa czy ryżu. W tego typu produktach błonnika jest znacznie mniej, a za to są one dużo bardziej kaloryczne.

Nie warto więc kupować tabletek z błonnikiem. Wystarczy jeść zdrowo!

 

Możesz również polubić…